top of page
Sök
  • Skribentens bildTeamet på Cederfors

Nytt stadsbyggnadskoncept ger detaljplaner på rekordfart!

-"För många kommuner är detta helt klart intressant."


Cederfors Bostad och Liljewall Arkitekter har utvecklat Bo-Staden™, ett innovativt stadsbyggnadskoncept som gör processen snabbare och smidigare, från planering till försäljning. Konceptet har redan visat sig framgångsrikt i Habo, där en detaljplan för cirka 30 bostäder togs fram på mindre än ett år, tack vare ett gott samarbete mellan Cederfors och kommunen.


Bo-Staden, Stadsbyggnad, bostadsutveckling

Visionsbild över hur Bo-Staden™ skapar varierade bostadskvarter.

I december 2022 vann Cederfors tillsammans med HSB en markanvisningstävling i Habo kommun, med ett unikt förslag som anpassade sig till den befintliga bebyggelsen och inte maximerade exploateringen. Den 30 januari inleddes detaljplaneprocessen, och redan i somras var alla utredningar och planhandlingar klara för samråd. Efter att ha bearbetat synpunkterna under hösten, kunde planen gå till granskning i november. Den 18 januari i år godkändes detaljplanen, som omfattar både bostäder, parkeringar och gemensamma ytor. Detaljplanen har alltså tagits fram på mindre än ett år.


“Vi är mycket stolta över att ha genomfört detta projekt på så kort tid, och vi vill tacka Habo kommun för deras engagemang och flexibilitet. Kommunens vilja att prioritera kvalitet före kvantitet märks i den färdiga detaljplanen. Summerat visar det att vårt Bo-Staden™-koncept fungerar i praktiken och kan bidra till en effektiv och hållbar stadsutveckling”, säger Lars Bonander, VD på Cederfors.


Bo-Staden, Stadsbyggnad, bostadsutveckling

Projektet i Habo innehåller både två- till fyravåningslägenhetshus


Byggs i trä

Bo-Staden™-konceptet byggs i trä som, vilket har flera fördelar för både miljön och vår framtid. Trä är ett förnybart och kretsloppsanpassat material som lagrar koldioxid och minskar utsläppen från byggsektorn. Trä är också ett lätt och starkt material som möjliggör snabb och kostnadseffektiv montering. Dessutom skapar trä goda boendemiljöer som är vackra, hälsosamma och trivsamma.


“Trä är framtiden för byggbranschen. Det är ett material som vi har byggt med i tusentals år, men som nu har fått en ny aktualitet tack vare den tekniska utvecklingen och den växande efterfrågan på hållbara byggnader. Med trä kan vi uppnå både hög kvalitet och låg klimatpåverkan”, säger Lars.


Projekt redan uppförda

Bo-Staden™-konceptet har även använts i Herrljunga, där 23 nya bostäder i blandade former har byggts i ett attraktivt kvarter. Projektet utmärker sig genom sitt extremt konkurrenskraftiga pris, vilket gör det till en av de mest prisvärda nyproduktionerna i Västsverige.


“Bo-Staden™-konceptet är starkt, och det märks nu även i detaljplanearbetet. När man med ett givet koncept vet exakt vad man ska bygga, uppstår ett helt annat momentum i processen”, säger Per-Henrik Johansson, arkitekt på Liljewall, som tillsammans med Cederfors är skaparna av Bo-Staden™.


En annan styrka med Bo-Staden™-konceptet är att det riktar sig till en bred målgrupp, vilket bidrar till att skapa mer levande och varierade områden ända ned på kvartersnivå. Konceptet erbjuder olika typer av bostäder som passar olika familjekonstellationer, såsom par, ensamstående, familjer och pensionärer.


“Vi tror på att bygga för alla, och att skapa bostäder som är både funktionella och estetiska. Vi vill att våra kunder ska känna sig hemma i sina bostäder, och att de ska kunna njuta av ett tryggt och socialt boende”, säger Per-Henrik.Bo-Staden, Stadsbyggnad, bostadsutveckling

Exempelskiss som visar hur man inom konceptet skapar varierade stadsdelar.


Intresset från kommuner har ökat - modell för samarbete klart

Cederfors har nu fått flera förfrågningar från andra kommuner om att testa Bo-Staden™-konceptet och delta i detaljplanearbetet. Företaget planerar nu att delta i så kallade "Ankarbyggherreuppdrag", där man tillsammans med kommunen eller privata markägare deltar i processen för att korta ledtider, tydliggöra slutresultatet och förbättra infrastrukturens nyttjande. Detta är också ett effektivt sätt att snabbt få ut bostäder till försäljning redan vid detaljplanens laga kraft. Genom att hantera bygglovsprocessen parallellt med planprocessen kan man uppnå enorma fördelar för både markägare och kommunen. Totalt leder det till att projektekonomin i projekten blir bättre och tidigare genererar intäkt, något som många kommuner och även privata markägare idag dras med stora problem kring.


Byggtiden optimeras

En annan fördel i ett redan färdigt utvecklat koncept förutom i planprocessen är att byggtiden också förkortas avsevärt. Alla vet redan vad de skall göra vid dag 1, allt är redan projekterat och dessutom är våra entreprenörer inkörda på att bygga våra bostäder. Exempelvis kan en etapp kan därför vara färdigställd från 9-12 månader från byggstart. “Tid är risk och risk är pengar – det är faktiskt något som tyvärr våra slutkonsumenter får betala – i bostadspriset helt enkelt. Det är därför detta är oerhört viktigt nu men också framåt för att öka och komma igång med byggandet igen,” förklarar Lars.


“Vi vill vara en del av lösningen på bostadsbristen och klimatkrisen. Med Bo-Staden™-konceptet kan vi erbjuda hållbara och prisvärda bostäder på rekordtid, och samtidigt bidra till en positiv samhällsutveckling”, avslutar Lars.


Är du också intresserad av att lära dig mer om Bo-Staden™ och dess fördelar? Kontakta Cederfors idag så berättar vi gärna mer. Vi ser fram emot att berätta mer för dig om hur Bo-Staden™ kan bidra till snabbare och effektiva detaljplaneprocesser.

 

Läs mer om Bo-Staden här:Kontakt:

LARS BONANDER VD lars.bonander@cederfors.se , 0733759073

ANDERS BJÖRNEK Affärsutveckling anders.bjornek@cederfors.se

DENIS NÄHRING Affärsutveckling Mark och Bostad denis.nahring@cederfors.se

183 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page